среда, 11. новембар 2015.

ДА ЛИ СМО СВИ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМ?

Ових дана интензивно размишљам и покушавам пронаћи одговор на питање: Куда иде наше друштво? Скоро сваки други дан чујем коментар да нам ученици долазе ненаспавани у школу, гледају „Парове“, „Фарму“ „Великог брата“, „Луду кућу“ и шта ја знам које још ријалити емисије. Да ли  нормалан родитељ може прихватити да му дијете одраста уз те емисије, да се формира у човјека по узору на старлете, робијаше, промашене пјевачице и шта ја знам, какву све, багру , овога свијета.
Сјећам се кад сам ја била средњошколка шта су нама бранили родитељи! Шта данас бране родитељи? Тешко могу наћи одговоре на ово друго питање. Један маааали број родитеља се носи са овим временима, труди се и,  углавном,  изгледа и свом дјетету  - да није нормалан, а покушава да покаже  дјетету   прави пут јер је одговоран за то.
Како објаснити тинејџеру шта је ријалити програм, какав му је циљ, ко је креатор и зашто, колико кошта и колико се инкасира од тих емисија, колико се то граничи са криминалом, само што је ово легално, јавно. Колико родитеља то зна?
Како је могуће да неко буде затворен у кућу, псује, свађа се, излежава, затупљује народне масе и за то буде добро плаћен. Шта дјеца раде у школама, ко - нама наставницима, да  објасни  - како да се носимо са ученицима који имају једну реалност у школи, а другу код куће. Зашто су људи дигли руке од себе, од своје дјеце? Зашто допуштају да им на дјецу утиче такав друштвени шљам који наноси  трајне посљедице на дјечију и тинејџерску психу.
Зашто се у исто вријеме питамо одакле оволико алкохола, дроге, проституције, криманала, старлета и чега све не? Па јасно је одакле! Што је најгоре ово утиче на већину, и то велику већину. Мањина је спашена, мањина се бори, носи се са негативним утицајима, зато што тражи алтернативу, породице се држе заједно, затварају се у своје куће, све се мање и дјеца друже са вршњацима јер је то непожељно. Сада се , на ове моје ријечи „преврћу у гробу“сви педагози, психолози и теоретичари који су увијек говорили да је у пубертету и адолесценцији јако важно дружење са вршњацима. Ето,  дођу времена када се побијају и највеће теорије. Мањина се спашава и за њу има спаса и брине се сама о себи и довољна је сама себи.
Враћам се на почетак поста. Ко гледа већину, ко упропаштава већину. Коме је већина полигон на коме се демонстрира глобализација, потрошачко друштво, профит. Полигон за демонстрацију моћи. Зашто нико ништа не предузима. Чиме се баве стручњаци? О чему пишу? Какве студије и чланке објављују? Нажалост и они су у служби мањине, пишу и баве се оним што је потребно мањини, школују мањину која одлази након завршених школа, одлази некуд...
А гдје одлази већина? Одлази на веће полигоне, шире, на којима има више људи, јер лакше се подноси невоља, када је  дијелиш  са другима ... Или,  остаје на мањим полигонима, лакша мета за све оне којима је потребан полигон за демонстрацију моћи, криминала, глобализације, потрошачког друштва.

Не могу да не прозовем:  медије, интелектуалне кругове, власт, цркву, невладине организације, педагоге, психологе, социологе, политичке партије, организације младих, школе, породицу ...
Да ли је могуће да  сви слушају ВЕЛИКОГ БРАТА?



Нема коментара:

Постави коментар