четвртак, 29. октобар 2015.

"ШОКАНТНИ" СУ НАМ МЕДИЈИ


Поставила сам чланак из Независних новина, који ме  је , да будем искрена , шокирао.
Не знам да ли је истинито да је ученик средње школе написао овакав писмени рад?!
Али, али и могуће је да јесте. У школама  су укључени сви ученици за које се процијени да могу похађати наставу. Нпр. дјеца са лаком менталном ретардацијом могу похађати наставу једноставних  занимања - стручних школа по прилагођеном програму, или чак и по редовном. Таква дјеца по прилагођеном програму имају више практичне наставе, немају неке опште и стручне предмете, неке имају и мањи седмични фонд од редовних ученика.
Ниво опште писмености одговара овом дјетету „ако је истина да је ово написао ученик“ Дакле, није ништа немогуће.
Али немогући су наставници, професори, другови из разреда итд. - сви они који су „ дотурили“ медијима овакав рад. Из овог рада се види комплетна структура личности ученика, јасно је зашто се налази на овом нивоу и јасно је шта би требало урадити да се помогне овом дјетету.
Ово све – хипотетички, под условом да је истина.
Али, чисто сумњам, није чланак у неком хумористичком или сатиричном часопису, па да кажемо да се неко шали. На крају питање је шта се хтјело постићи са оваквим чланком. Сви који радимо у школама, знамо да има и горе, али то су ствари које нису за медије и не можемо на основу њих доносити закључке какво нам је друштво.

Једини закључак који ја доносим је да нам је друштво у тешкој ситуацији, ако овом дјетету нико не помаже у било ком смислу, него се нада да ће „даиџа“ зауставити насиље у његовој породици.

Нема коментара:

Постави коментар